Milli Edebiyat Dönemi Ders Notları
Ekte ki Dosyanın İçeriğinden Bir Kısmının Görünümü:
Milli Edebiyat Dönemi Ders Notları (İsmail ŞEKEROĞLU)
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ (1911-1923)
Şifre: HYR ZAFFÖR
Okunuşu: HaYıR ZAFFÖR
Açılımı: Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Ziya Gökalp, Ali Canip Yöntem, Fuat Köprülü, Falih Rıfkı Atay, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin.
Bunların Dışında: Mehmet Emin Yurdakul, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Yusuf Akçura, Ebubekir Hazım Tepeyran, Aka Gündüz, Muhipzade Celal…
Fransız İhtilali’yle yayılmaya başlayan milliyetçilik dalgası Türk edebiyatında Tanzimat döneminde etkisini göstermeye başlar. Bu dönemde Şemsettin Sami, Ahmet Vefik Paşa, Abdullah Cevdet gibi sanatçılar Türkçülük ve Türkçe üzerine araştırmalar yapıp eserler yayınlarlar.
Daha sonra Mehmet Emin Yurdakul hece ölçüsü ve sade bir Türkçeyle şiirler yazar. Özellikle 1905’te Selanik’te çıkmaya başlayan Çocuk Bahçesi adlı dergide bu tür şiirleri yayınlanır.
1908’de Meşrutiyet’in ilanıyla Türkçülük üzerine yapılan çalışmalar da artar. Bu amaçla dernekler kurulur, dergiler yayımlanır: Türk Derneği, Türk Yurdu, Türk Ocağı, Halka Doğru, Türk Sözü, Yeni Mecmua… bu dergilerden önemli olanlardır.
1911’de Selanik’te Çocuk Bahçesi’nin yerine çıkarılan Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem “Yeni Lisan” başlıklı makaleyle dil ve edebiyat konusundaki görüşlerini dile getirirler.
……………………………
Dosyanın Tamamını İndirmek İçin Tıklayın
Dosyanın İçeriği: Yeni lisan makalesi, sanat anlayışı, Milli edebiyat döneminde hikaye ve romanın özellikleri, tiyatro, şiir, Milli mücadele dönemi Türk edebiyatı, Milli mücadele dönemini işleyen romanlar, özetleri, yazar – eser esleştirmesi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Ziya Gökalp, Mehmet Fuat Köprülü
bence kodlamanız süper olmuş sınavlarımıda cok yardımcı oluyorsunuz teşekkür ederim 🙂