Fecr-i Ati Ders Notları

25 Kasım 2012

FECRİ-ATİ

Ekte ki Dosyanın İçeriğinden Bir Kısmının Görünümü:

Fecr-i Ati Ders Notları (İsmail ŞEKEROĞLU)

FECR-İ ATİ (Geleceğin Şafağı) (1909-1912)

Şifre: FEC YARA

Okunuşu: FECi YARA

Açılımı: Fuat Köprülü, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal Sahir Erozan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmet Haşim, Refik Halit Karay, Ali Canip Yöntem.

Bunların Dışında: Ahmet Samim, Ahmet Aykaç, Şahabettin Süleyman, Mehmet Behçet, Hamdullah Suphi Tanrıöver, İzzet Melih, Faik Ali Ozansoy, Cemil Süleyman, Tahsin Nahit.

Uyarı: Mehmet Fuat Köprülü, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ali Canip Yöntem, Refik Halit Karay, Hamdullah Suphi Tanrıöver daha sonra Milli Edebiyat içinde yer almışlardır.

Fecr-i Ati Topluluğunun Oluşum Süreci

  • Servet-i Fünun dergisinin 1901’de kapatılmasından sonra Servet-i Fünun topluluğu dağıldı. Servet-i Fünun’dan sonra edebiyatta sessiz bir dönem başladı.
  • 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra edebiyatımızda bir canlanma görülür. 1909 yılında Faik Ali Ozansoy’un önerisiyle kendilerine Fecr-Ati topluluğu adını veren bazı genç sanatçılar bir araya gelirler.
  • 24 Şubat 1909’da “Fecr-i Ati Encümen-i Edebisi” adıyla edebiyatımızdaki ilk edebi beyannameyi yayımlayan bu topluluğun sanat anlayışı şudur: “Sanat, şahsi ve muhteremdir.” bu ilkeyi farklı farklı yorumlamaları kısa sürede dağılmalarına yol açtı. (Yukarıda verilen isimler bu bildiride imzası olan kişilerdir.)

……………………………..

Dosyanın Tamamını İndirmek İçin Tıklayın

Etiketler:

Yorumlar

  1. Mustafa Sait dedi ki:

    ders notlarınız için teşekkür ediyorum serveti fünun milli edebiyat fecri ati kaynak olarak işime yaradı çalışmalarınızda başarılar 🙂

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Batı Edebiyatı Altın Bilgiler
Yeni Site