Fecr-i Ati Ders Notları
Ekte ki Dosyanın İçeriğinden Bir Kısmının Görünümü:
Fecr-i Ati Ders Notları (İsmail ŞEKEROĞLU)
FECR-İ ATİ (Geleceğin Şafağı) (1909-1912)
Şifre: FEC YARA
Okunuşu: FECi YARA
Açılımı: Fuat Köprülü, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal Sahir Erozan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmet Haşim, Refik Halit Karay, Ali Canip Yöntem.
Bunların Dışında: Ahmet Samim, Ahmet Aykaç, Şahabettin Süleyman, Mehmet Behçet, Hamdullah Suphi Tanrıöver, İzzet Melih, Faik Ali Ozansoy, Cemil Süleyman, Tahsin Nahit.
Uyarı: Mehmet Fuat Köprülü, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ali Canip Yöntem, Refik Halit Karay, Hamdullah Suphi Tanrıöver daha sonra Milli Edebiyat içinde yer almışlardır.
Fecr-i Ati Topluluğunun Oluşum Süreci
- Servet-i Fünun dergisinin 1901’de kapatılmasından sonra Servet-i Fünun topluluğu dağıldı. Servet-i Fünun’dan sonra edebiyatta sessiz bir dönem başladı.
- 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra edebiyatımızda bir canlanma görülür. 1909 yılında Faik Ali Ozansoy’un önerisiyle kendilerine Fecr-Ati topluluğu adını veren bazı genç sanatçılar bir araya gelirler.
- 24 Şubat 1909’da “Fecr-i Ati Encümen-i Edebisi” adıyla edebiyatımızdaki ilk edebi beyannameyi yayımlayan bu topluluğun sanat anlayışı şudur: “Sanat, şahsi ve muhteremdir.” bu ilkeyi farklı farklı yorumlamaları kısa sürede dağılmalarına yol açtı. (Yukarıda verilen isimler bu bildiride imzası olan kişilerdir.)
……………………………..
Dosyanın Tamamını İndirmek İçin Tıklayın
Yorumlar
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Batı Edebiyatı Altın Bilgiler
ders notlarınız için teşekkür ediyorum serveti fünun milli edebiyat fecri ati kaynak olarak işime yaradı çalışmalarınızda başarılar 🙂