Münazara: Sosyal Paylaşım Siteleri İnsanları Sosyalleştirir mi?

4 Aralık 2011

Konu: Sosyal Paylaşım Siteleri İnsanları Sosyalleştirir/ sosyalleştirmez.

Aşağıda “Sosyal Paylaşım Siteleri İnsanları Sosyalleştirir” tezini savunan 4 konuşmacının metni yer almaktadır.

1. Konuşmacı

Sayın Jüri üyeleri ve sevgili arkadaşlar ;

Tartışma içerisinde bulunduğumuz konu aslında kişinin topluma adaptasyon sağlaması anlamına gelen sosyalleşmedir.

Bizim savunduğumuz konu ise bu sosyalleşmenin sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile olmasıdır. Bakın dikkatinizi çekerim olmasıdır diyorum, olmaması gibi bir şey mümkün değildir. Biz şu ana kadar grubumuzda bulunan arkadaşlarım kendi hayatımızı çevremizi gözden geçirdik. Katıldığımız aktiviteler, konserler, okul toplantıları, sergiler gibi sanatsal etkinliklerin çoğunu bu paylaşım siteleri sayesinde öğrendik ve kendimizi sosyal hayata dahil ettik.

Şimdi şöyle düşünelim; hayata doğduğu andan itibaren elinde olmayan, kendi seçmediği engeller neticesiyle bir adım geride başlamak zorunda kalmış olan toplum içinde engelli birey dediğimiz insanların sosyalleşme adına neler yapabileceğini düşünelim;

Çeşitli dernekler kurabilirler, değişik organizasyonlar düzenleyebilirler, haklarını öğrenebilmek ve bu hakları savunabilmek için faaliyetler içerisine girebilirler. Zaten engelleriyle yeteri kadar boğuşmakta olan bu kişiler tüm bu saydığımız çalışmaları daha kolay hale nasıl getirirlerdi sizce ? Bizce; bir tuşla haklarını savunacakları, etkinliklerini organize edip daha kolay insanlara ulaştıracakları bir ortam sayesinde. Hepimiz bu ortamın sosyal paylaşım siteleri olduğunun farkındayız.

 Bu durumu size şöyle izah edelim;

 Sosyal paylaşım siteleri normal şartlarda sosyalleşmesinde herhangi bir engeli bulunmayan kişilere göre sosyalleşmesi daha zor olan, engelli kişilerin görüntü, ses, yazı vasıtasıyla toplumla ve kendileri gibi engeli bulunan bireylerle kaynaşmasını, sürekli etkileşim içinde bulunmasını sağlar ve kolaylaştırır. Sadece bununla da kalmaz, bunun yanı sıra bu kişilerin kamuoyu oluşturmak, çeşitli faaliyetlerle seslerini duyurabilmek, hatta sosyal paylaşım sitelerinde dahil oldukları eğlenceli etkinliklerle kendilerinin sosyalleşmesinde hiçbir engel olmadığını fark etmelerini de sağlar. Böylece kendilerini olan özgüvenleri artar.

 Kendilerini duydukları özgüven duygusuyla birey çevresindeki insanlarla çok daha çabuk sosyalleşebilirler. Buda sosyal paylaşım sitelerinin insanı sosyalleştirdiğinin en iyi örneğidir.

 Bunun yanı sıra sosyal paylaşım siteleri insanların en ufak bir gelişmeden dahi haberdar olmasını sağlayarak bireyin sosyal yaşantısında her tür konuda etkin, faal bir biçimde olmasını sağlar.

2. Konuşmacı:

Sayın jüri üyeleri ve değerli arkadaşlar;

 Biz Sultanahmet E.M.L münazara ekibi olarak sosyal medya sitelerinin insanların sosyalleşmesinde ne denli önemli bir faktör olduğunu sizlere ispat etmek üzere yola çıktık. Aslında mesele bizim için o kadar açıktır ki fazla söze hacet yok desek yeridir. Ama madem ki bir münazara için şu an burada bulunuyoruz; iddiamızı ispata huzurunuzda başlıyoruz.

 Öncelikle sizlere sormak istiyorum arkadaşlar “ sakın bize dün akşam ve ya bugün herhangi biriniz sosyal medya sitelerinden bine tıklamadan geldiğinizi söylemeyiniz.” İste mesele bu kadar basit. Hemen burada şunu söyleyebilirsiniz “zaten problem burada biz bir türlü sosyalleşemiyoruz. Çünkü sürekli twitter,facebook gibi sosyal ağlarla meşgulüz” eğer öyleyse aslında bu sitelerden sürekli istifade eden bizler yeterince sosyalleştiğimizi düşünüyor ve şu anda karşınızda bulunuyoruz.

 Arkadaşlar elbette her şeyin azı karar çoğu zarardır, her şeyin orta yolu en güzelidir. En faydalı dediğiniz bir gıdayı, mesela; balı ve ya sütü bile haddinden fazla yemek-içmek o şey faydalıyken zehir haline getirir. Mesela uyku; zararlı bir şey midir? Bence zararlıdır! Ama haddini aşarsa… Kişi 6-7 saat yerine 15 saat uyursa elbette uyku gibi bir nimet insan için zararlı olur. İşte her şey böyledir.

 Sayın jüri üyeleri ve değerli arkadaşlar; yukarıda ki açıklamadan sonra sosyal medyadan ne anladığımızı, ortaya koyalım ki elma ile armutu birbirine karıştırmayalım.

 20 sene önce insanların iletişim kurdukları yerler mahalle kıraathaneleri ve bayanların gün toplantılarından ileri gitmezken günümüz şartların farklı kıtalardan farklı kültürlerden farklı dili kullanan birçok dost edinmemiz birkaç tuşla mümkün hale gelmiştir. Şüphesiz ki bunun gelişen teknolojinin etkisiyle bize bir çok olanak sunan sosyal medyanın bir ürünü olduğunu göz ardı edemeyiz.

 Yurtiçi ve yurtdışı konser, sanatsal sergi, sportif faaliyetler gibi etkinliklere katılımın kolay olmasını sağlar. Bu etkinliklerde ilgili adres, tarih gibi bilgilere ulaşmak daha basit hale gelir. Bu bilgilere kolay erişimin yanında sosyal medyadan eriştiğimiz etkinliklere bir çok ek fırsatla katılabiliriz.

 Ayrıca sosyal medya sitelerinde oluşturulan etkinliklerde aynı etkinliğe katılan farklı düşünce ve dünya görüşüne sahip bireylerin birbirini anlaması, tanıması sonucu ortak faydada buluşabilmesi ve bunun mümkün olacağını görmesi özgür düşünce sistemini geliştirir.

3. Konuşmacı:

Sayın jüri üyeleri ve değerli arkadaşlar;
Buraya kadar anlattıklarımızdan görüldüğü üzere bizim savunduğumuz meseleyi aslında bu salonda bulunan herkes benimsemektedir. Her ne kadar yarışma gereği sizler bizim tam tersi düşüncelerimizi savunmak zorunda kalsanız da sosyal paylaşım sitelerinin evrensel bir boyut kazandığı konusunda günlük hayatınızda sizlerde bizi destekliyorsunuz. Çağımızda bilim ve teknolojinin ne kadar ileri boyutlara ulaştığını her gün her yeni gelişme ile daha iyi anlamaktayız. Gün geçmiyor ki bir hastalığa çare bulunmasın. Hayatımızı zorlaştıran bir meselenin kolay hale dönüştüğü görülmesin. İnsanlar tüm bu zorlukları yenmek için birbirleriyle iletişim halinde olmak mecburiyetindedirler. Aynı konu hakkında araştırma yapan farklı kıtalarda yaşayan farklı dili konuşan farklı kültüre mensup bilim adamları toplum bilimcileri gibi insanlar aynı soruna ortak çözüm noktaları ararken birbirlerinin bulgularından düşüncelerinden tecrübelerinden yararlanmak isterler. Bu paylaşım en kısa sürede en kolay biçimde nasıl gerçekleşir? Bahsettiğimiz bu sosyalleşme süreci bunların hepsini kapsamaktadır.

 Acaba hiç düşündünüz mü? Van depreminden sonra yardım kampanyaları en çok hangi ortamlarda yankı buldu? Tabii ki sosyal paylaşım sitelerinde. Sosyal paylaşım siteleri insanları hem sosyalleştiriyor hem de duyarlılaştırıyor. Bu gerçeği göz ardı etmek bizim gibi eğitim gören ve bu salonda ki eğitimli insanlar için büyük bir kayıp olur. Sizi biraz daha düşünmeye sevk edeyim. Yakın zaman da Libya’da gerçekleştirilen halk isyanı ve ardından halen gerçekleştirilmekte olan demokratikleşme süreci Libya haricinde diğer ülkelerde hangi yolla duyuldu, ses buldu ve insanların tepkisini çekti? Ben söyleyeyim; Twitter’da en çok konuşulan konu oldu, insanların hiçbir düşüncesi yokken, bu sayede bir fikir edinmelerine neden olmuş oldu. İnsanların bu konuyla ilgilenmeleri sağlandı. Toplumlarda sosyal bilinç oluştu ki bu sosyalleşmenin en doğru şeklidir.

 Sosyal bilinç, içinde bulunulan topluma uyum sağlamak, yeni çevreler edinerek sosyalleşmek noktasında verdiğimiz örneklerin hepsini haklı bulduğunuz aşikar. Daha bizi ilgilendiren, durumu açıklayan bir örnek vermem istenirse; birazdan puanlar açıklandığında ve Sultanahmet T.E.L. münazara gurubu olarak yarışmayı kazandığımızda bu haber okulumuzun sosyal paylaşım sitelerinde ki kurulmuş olan guruplarında duyurulacak ve bundan haberdar olan okul arkadaşlarımız, okulumuzda okuyan ancak tanışmaya fırsatımızın olmadığı arkadaşlarımız bizi tanıyacak ve bu bizim okul içerisinde ki sosyalleşmemize yardımcı olacak, sosyalleşmemizi arttıracaktır. Belki de okulumuzun paylaşım sitelerinde münazara gurubu kurulacak böylece diğer arkadaşlarımız bu konu hakkında bilgi sahibi olacak, kendi aralarında münazara yarışmaları düzenleyecek ve okulu temsil için birbirleriyle kıyasıya yarışacaktır.

Sosyal hayata kapalı olan, özgüven eksikliği bulunan insanların iş ve eş bulma gibi sosyalleşme süreçleri sosyal paylaşım sitelerinde gördükleri ilanlarla, bu sitelerde kurdukları arkadaşlıklarla, tanıma ve tanışma fırsatına sahip olmuş hayatlarında çok fazla seçenekleri yokken bir tuşla hayatlarını değiştirme imkanı yakalamışlardır. Hiç duymadınız mı? Facebook’ta tanışıp, anlaşıp evlenen, yeni bir hobi edinen, aklına ve mantığına uygun iş bulan insanların anlattığı deneyimlerini.

Bütün bunlar sizce sosyalleşme tanımının içerisinde değil mi? Eğer cevabınız hayır ise kusura bakmayın aklınızda ki sosyalleşme tanımını bir kez daha düşünüp, gözden geçirmeniz gerekmektedir.

4. Konuşmacı:

Sayın jüri üyeleri ve değerli arkadaşlar  ;

Keşke sosyal paylaşım sitelerinin insanları yalnızlaştırdığı düşüncesi yerine daha faydalı hale nasıl getirebileceğimizi tartışsaydık.

    Çünkü sosyal paylaşım siteleri insanları sosyalleştirdiğini toplumla bütünleştirdiğini ve toplumun problemlerini duyarlı hale getirdiği tartışma gerektirmeyen bir gerçektir.

Bu nedenle ben ve burada bulunan arkadaşlarımız sizlere sosyal medyanın insanları sosyalleştirdiğini ve insanları asosyal durumdan kurtardığını anlatacağız.

    Bizim savunduğumuz konu o kadar doğru, sağlam ve haklılığı kesin ki bu yüzden örnek vermede sorun yaşamayız. Örneğin; yaşlıları düşünelim çünkü onlar her geçen an kendilerini yalnız hissederler. Bu yüzden sosyal paylaşım siteleri içerisinde okul arkadaşları, mahalle arkadaşları, iş arkadaşları olsun görme imkanı bulabilir ve onlarla muhabbette olup farkına varmaksızın sosyalleştiğini ve bundan yaralandığını söyleyebiliriz.

   Diyelim ki insanları sosyal medyada her dakika her saniye bilgi edinip güncel olayları dünyada gelişen olayları öğrenebiliriz.

  Ayrıca artık sosyal ağ içerisinde bulunduğumuz süreçte yakın sürece dahil etkinlikleri anında öğrenebiliyor değişik alanlarda başka insanlarda tanışıp, sosyal çevremizi genişletme fırsatı bulabiliyoruz. Atık nasıl bir sosyalleşme durumunda olduğumuzu örneklerimle anlatabiliyorumdur.

 Evet arkadaşlar sözlerim tekrardan sizlere hanginizin şu an evinizden gelmeden önce sosyal paylaşım sitelerinden birine göz atıp, tıklamadığınızı nasıl söylersiniz? Tabiî ki sizlerde Facebook, Twitter olsun bu sosyal ağların içerisinde bulunuyorsunuz ve bizlere diyorsunuz ki sosyal paylaşım siteleri insanları yalnızlaştırır. Maalesef bunun böyle olmadığının sizde farkındasınız ama henüz kabullenmiş değilsiniz. Diyelim ki sevdiğiniz, saydığınız, bir sanatçı olsun ya da şair fark etmez istediğiniz an bu kişiye sosyal paylaşım siteleri sayesinde ulaşabilir, fikirlerinizi aktarabilirsiniz.

 Sayın jüri ve sevgili arkadaşlar yine size hitap ediyorum;

Diyelim ki her hangi bir konuda yürüyüş olsun protesto olsun bu konuda ortak görüşlü kişilileri kolayca bir araya getirme ve daha fazla insana ulaşma sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla ne kadar da kolay öyle değil mi?

 Şimdi konuya başka açıdan bakarsak yani bilimsel bir açıdan bakarsak çoğu bilim insanı sosyal paylaşım siteleri içerisinde bulunan Facebook, Twitter gibi sitelerin insanları toplumdaki yaşantısında karamsarlık, çekinme duygularını ortadan kaldırdığını gün yüzüne çıkarmıştır.

 Tüm bunların yanında yurt dışında yaşayan veya askerlik görevini yerine getiren yakınlarınızla hala mektupla mı haberleşiyorsunuz? Fotograflarını yaşadıklarını öğrenmek için bir tuş yetmiyor mu? Özet olarak şu anda sizinle bir konu hakkında tartışıyorum veya bir kafede beraber çay içiyoruz telefonumun Facebook sayfasına giriyorum ve masanın üstüne bırakıyorum böylece hem sizinle iletişim içerisine giriyorum yani sizin savunduğunuz sosyalleşememe kavramını yok ediyorum hem de kendi savunduğum sosyalleşme kavramını şu ufacık alet sayesinde gerçekleştiriyorum.

Münazara sayfasına dön ve örnek videoları izle 🙂

Gönderen: Sevcan ÖZDEN

Etiketler:

Yorumlar

  1. ilkay dedi ki:

    kesinlikle çok güzel ve adil bir münazara olmuş iki tarafı da tebrik ederim

  2. Yusuf dedi ki:

    Guzel

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Hafıza Teknikleriyle Edebiyat
Yeni Site