Custom Search

Münazara: Bilmek İnsanı Mutlu Eder mi? Soru – Cevap

24 Mart 2016

Adana Orhan Çobanoğlu Anadolu Lisesi ile Danişment Gazi Anadolu Lisesi arasında yapılan münazarayı izleyelim.

Tez: Bilmek insanı mutlu eder

Antitez: Bilmek insanı mutlu etmez

Diğer münazara örnekleri için TIKLAYIN

 

Rakibin sorabileceği muhtemel sorular ve cevapları

Soru: Deliler daha mutludur o halde mutluluk için bilgiye gerek yoktur.
Cevap: Rasyonel temele dayanmayan mutluluklar evrensel anlamda gerçek mutluluk olarak kabul edilemez. Delilerin, yaşadığı mutluluğu gerçek bir mutluluk olsaydı delililik ideal bir insan tipi olur herkes bir gün delirmek için dua ederdi belki de. Oysa bugün delilik bir akıl hastalığı olarak görülüyor ve tedavi yolları aranıyor. Demek ki sizin dediğiniz gibi delilerin yaşadığı mutluluk gerçek bir mutluluk değilmiş. Ona bakarsanız uyuşturucu madde kullananlar da bir çeşit sahte mutluluk yaşıyor. Mutluluğun temelinin ne olduğunun hiçbir önemi yoksa mutluluğa giden yolda her şey mübahsa bu mantık bizi burada hiç kimsenin kabul edemeeyecği yerlere götürür arkadaşlar.
Babil, asma bahçeleri ile ölmeden önce insanlara cenneti vaad ederek sahte bir mutluluk satmaya çalışmıştır o halde bunu da onaylamanız gerekir. İşte bu yüzden biz mutluluğun rasyonel bir temele oturması gerektiğini savunuyoruz.

Soru: Bilmediklerimiz bildiklerimizden daha çokken nasıl mutlu olabiliyoruz?
Cevap: Doğru bilmediklerimiz daha çok ancak mutluluğumuzun sebebi bilmeye, öğrenmeye açık olmamızdan geliyor. He rgün yeni bir şeyler öğreniriz ve onun mutluluğunu yaşarız. Biz her şeyi bildiğimiz için mutluyuz demiyoruz, bilmeye öğrenmeye açık olduğumuz için mutluyuz diyoruz, siz bilmeye öğrenmeye kapalısınız biz açığız farkımız budur.

Soru: Çok şey bilmek insanı evhamlı yani hastalık hastası hale getirir, yani sürekli ölecek miyim, kanser miyim diye düşünür. İşte çok bilmek zararlı.
Cevap: Gerçekten bu evhamlı, hastalık hastası kişiler çok bilseydi evhamlı olmazdı, hastalığı olmadığı halde kendini hasta sanan kişiler tam anlamıyla bilgisiz oldukları için hastalık hastasıdır. Gerçeği yani hasta olmadıklarını bilmedikleri için hastalık hastasıdır bunlar. Yine bilmektir tek çözüm arkadaşlar.

Soru: Bilgi, bilmek insan sorumluluğunu artırır. Mesela toplumda “bir bilene sormak lazım” mantığı hakimdir. Sorumluluk ise stresi artırır stres de beraberinde mutsuzluğu getir.
Cevap: Sorumluluk sahibi bir insan olmak demek ne demektir biliyor musunuz? Evine çocuklarına eşine sahip çıkan anneyse anneliğini, babaysa babalığını, öğretmense öğretmenliğini, öğrenciyse öğrenciliğini adam gibi yapan kişidir. Siz buna mutsuzluk diyorsanız size mutluluklar diliyorum.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.