Kemalettin Kamu
Kemalettin Kamu Hayatı (1901-1948) :
Asıl adı Kemalettin Kâmi Kamu olan sanatçı 1901 yılında Bayburt’ta dünyaya geldi. Babasının memur olması nedeniyle çocukluğu Erzurum ve Refahiye’de geçti. Erzurum’un işgal edilmesi haberi babasının vefatına sebep olunca annesiyle Sivas, Kayseri ve Ankara’da yaşadı. İstanbul’a öğrenim görmek için gitti. Ankara’ya yerleşti. 1933’te Paris’te Siyasal Bilimler eğitimi aldı. Soyadı Kanunu’nun çıktığında Kamu (bir ülkede yaşayan herkes) soyadını aldı. Ankara Matbuat Genel Müdürlüğünde başyazarlık yaptı. İstiklâl Marşı yarışmasına katıldı. Rize ve Erzurum milletvekiliği de yapan sanatçı 1948’de geçirdiği bir kalp krizi neticesinde Ankara’da vefat etti.
Kemalettin Kamu Edebi Kişiliği Sanat Anlayışı:
- Aruzla şiir yazmaya başlayan sanatçı Faruk Nafiz Çamlıbel’in izinden giderek hece ölçüsünü kullanmıştır. Hecenin de özellikle 11’li kalıbını kullanmıştır.
- Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına duyduğu inancı ifade ettiği şiirleri dilden dile dolaşmış, marş olarak bestelenmiş ve okul kitaplarına girmiştir. Bunun haricinde vatan sevgisi, gurbet, aşk, yalnızlık temalarını sade bir dille lirik ve epik tarzda işlemiştir.
- İstanbul’un işgale uğraması üzerine “Gurbet” şiirini yazmış ve Gurbet Şairi olarak anılmıştır. İzmir’in Yunan işgaline uğramasından sonra da “Türk’ün İlahisi” şiirini yazmıştır. Pastoral tarzda yazdığı “Bingöl Çobanları” şiiri de sanatçının tanınmasında etkili olmuştur.
- Büyük Mecmua, Dergâh, Kalem, Oluş ve Varlık gibi dergilerde şiirleri yayımlanan sanatçı yaşarken şiirlerini kitaplaştırmamıştır. Ölümünden sonra şiirleri Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri ismiyle yayımlanmıştır.
ESERLERİ
Şiir: Bingöl Çobanları, Gurbet, Kimsesizlik, İrşad, Hicret
hayatını okuyunca daha fazla bilgi edindim
Adamin soyledigi soze bak kabe arabın olsun çankaya bize yeter diyor bu soylenecek sozmu
bin yıllık inancımıza,töremize hakaret eden haysiyetsiz bi haindir